Gde da stanu sirene?

Gde da stanu sirene?

Gde da stanu sirene?

Igra se zvala Divovi, Čarobnjaci i Patuljci.

U sali crkvene opštine ostao sam sam sa osamdesetoro dece između sedam i deset godina, dok su njihovi roditelji obavljali svoje poslove. Rasporedio sam svoje trupe po sali i objasnio pravila igre koja je iziskivala neke intelektualne reflekse, ali pravi cilj igre je da se digne velika graja i da klinci jure jedni druge sve dok ne dođe do takve zbrke da se više ne zna ko je na čijoj strani ni ko je pobednik.
Organizovati gomilu euforične dečurlije, napraviti dva tri tima, objasniti pravila igre, postići koncenzus o identitetu grupe – sve to nije jednostavno, ali kako smo svi bili puni dobre volje, sve smo obavili i bili spremni da počnemo.

Uzbuđenje je dostiglo kritičnu tačku. Dreknuo sam
– Morate sada da odlučite ko će biti – DIV, ČAROBNJAK ili PATULJAK!
Dok su se grupe okupljale i uzbuđenim šapatom konsultovale, osetio sam kako me neko vuče za nogavicu. Pored mene je stajalo jedno malo dete koje je podiglo pogled i zapitalo me zabrinutim glasom: Gde da stanu Sirene?

Gde da stanu Sirene?

Duga pauza. Veoma duga pauza. “Gde da stanu sirene?” – kažem ja.
– Da. Znate, ja sam Sirena.
– Ne postoje Sirene.
– Postoje, postoje, ja sam Sirena!

Odlučila je da ne pripada ni Divovima, ni Čarobnjacima ni Patuljcima. Ona, Sirena, tražila je svoju kategoriju i nije imala nameru da napusti igru i stane pored zida kao gubitnik. Htela je da učestvuje bez obzira na poziciju Sirena u igri, ne odustajući od svog dostojanstva i identiteta. Bila je uverena da postoji mesto za Sirene i da bi ja trebao da znam gde je.
Elem, gde li stoje Sirene? Sve Sirene – svi oni koji se ne uklapaju u norme, svi oni koji su drugačiji i koji ne prihvataju da budu po nekom načelu razvrstani. Odgovorite na ovo pitanje i možete na njemu da sagradite školu, naciju ili ceo svet. Šta sam joj tada odgovorio? Tu i tamo dogodi mi se i da kažem nešto mudro.

– Sirena stoji baš ovde, pored Kralja mora! (Da, baš ovde pored Dvorske lude, mislio sam u sebi.)
Tako smo stajali, ona i ja, vršeći smotru trupa Čarobnjaka, Divova i Patuljaka, dok su oni jurcali u okolo.
Uzgred budi rečeno, nije tačno da ne postoje Sirene. Ja lično poznajem bar jednu. Držao sam je za ruku.

Robert Fulgam

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.