Zašto muškarci ne vide boje?

Zašto muškarci ne vide boje?

Zašto muškarci ne vide boje?

Zeleni vuk

Negdje sredinom godine učiteljica nam je pričala o vuku, te živi ovako, te hrani se onako, dok će ti odjednom upitati:

– Djeco, ko zna kakve je boje vuk?

Ja prvi digoh ruku.

– Evo ga, Branko će nam kazati.

– Vuk je zelen! – okidoh ja ponosito.

Učiteljica se trže i začuđeno nadiže obrve.

– Bog s tobom, dijete, gdje si to čuo?

– Kaže moj djed – odvalih ja samouvereno.

– Nije tačno, vuk nije zelen.

– Jeste, zelen je! – neočekivano se uzjogunih ja kao pravi unuk čestitog djeda Rade.

Učiteljica mi priđe sasvim blizu, ljutito uzriki u moje lice i povuče me za uvo.

– Kaži ti svome mudrom djedu da to nije istina. Vuk je siv. Siv, zapamti.Odlomak iz pripovetke “Bašta sljezove boje” Branka Ćopića.

Koliko sam puta čula od muškaraca „Vuk je zelen“. Kako bre zelen? Siv, da sivlji ne može biti, u svakom slučaju zelen nije! Nikad nisam čula da je žena rekla da su vukovi zeleni. Žensko sam i naravno biću pristrasna u ovoj temi! 😀

zašto muškarci ne vide boje
Sivi vuk
Zeleni vuk

Da li ste već primetili da muškarci opisuju mnogo manje boja nego žene? Uglavnom će reći crno, crveno, plavo, žuto… par osnovnih boja će biti u opisu bilo čega. Ipak, ako žena opisuje boju, pre će reći čokolada, oker, lešnik, bademasta, kafena, boja bele kafe… dok će muškarci uvek reći samo BRAON.

Prosečna žena će reći nebo plava, svetlo plava, teget, azurno plava, tirkizna, kraljevski plava… Žena tačno zna na koju nijansu boje misli, i druga žena će je u tom razumeti. Ipak, muškarac će za sve nijanse reći: plava. Muškarac će često reći: Kajsija nije boja. Žena ipak, uvek zna koja je boja kajsije, koja je bebi roza, dok bi muškarac najčešće opisao kao „nešto crvenkasto“.

Evolucija

Razlog za ovu pojavu je navodno, evolucija. Odgovor ćemo potražiti u evolucionoj psihologiji.

Kada su se u davna vremena ljudi bavili sakupljanjem plodova i lovom, žene su bile zadužene za prikupljanje plodova.

Muškarci su, jasno lovili.  Veština brzog uočavanja različitih nijansi i boja je bila veoma poželjna osobina kod žena. Izbor otrovne biljke je mogao da znači smrt za porodicu.

Drugi razlog krije se u testosteronu zbog kog muškarci, kako tvrde naučnici, procesuiraju boje drugačije. Razlike su uočljive kad su u pitanju braon, žuta, zelena, plava. Muškarci tople boje vide “crvenije” nego žene. Takođe, ženama je zelena još “zelenija”. Jedan od odgovora za ovu pojavu bi mogao biti da muškarci teže ka jednostavnijim opisima, i da ne obraćaju pažnju previše na nijanse boja.

Istraživanje je pokazalo da, nivo testosterona „maskira“ boje, ali zato muškarce čini superiornijim u uočavanju detalja na pokretnim slikama.

Oko pet odsto populacije pati od slepila za boje. Ova boljka, čiji najčešći tip podrazumeva neregistrovanje crvene i zelene boje, pogađa svakog 12. muškarca i tek svaku 200. ženu. Dakle, daltonizam je češći kod muškaraca.

Kristina Karanović

Psiholog

P.S. Tekst je namenjen boljem razumevanju razlika između muškaraca i žena, i pre svega je šaljivog karaktera. Govori o prosečnom muškarcu i prosečnoj ženi, što se u svakom smislu ne odnosi na sve muškarce, niti na sve žene.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.